You are here: Home > Kuchnia > Grochówka z wieprzowiną

Grochówka z wieprzowiną

1 porcja – 350 kcal

  • 40 dag suchego grochu
  • cebula
  • marchewka
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 dag peklowanej wieprzowiny (golonki)
  • chleb razowy
  • musztarda

Groch przebrać, umyć i moczyć w 1 litrze wody 12 godzin. Cebulę obrać i grubo posiekać. Marchewkę oskrobać i pokroić w kostkę. Groch zagotować w wodzie, w której się moczył. Wyjąć wypływające na powierzchnię łuski. Do grochu dodać posiekaną cebulę, pokrojoną marchewkę, majeranek, tymianek i łyżeczkę soli. W zupie gotować mięso w całości 1  godziny. Przyprawić solą. Do grochówki podawać pokrojone w plastry mięso oraz razowy chleb i musztardę.

Grochówka z wieprzowiną

Comments are closed.