You are here: Home > Kuchnia > Gaspacho

Gaspacho

1 porcja – 150 kcal

  • 5-6 pomidorów
  • po 1 strąku zielonej, czerwonej i żółtej papryki
  • duża cebula
  • 2 ogórki
  • 3-4 kromki pokruszonego chleba bez skórki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki zmielonej papryki
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w niewielką kostkę. Oczyszczone z pestek strąki papryki, obraną cebulę oraz ogórki drobno posiekać. Po kilka łyżek rozdrobnionych warzyw odłożyć, a resztę zmiksować na jednolitą masę z 800 ml wody. Dodać pokruszony chleb, koncentrat pomidorowy, ocet winny i oliwę.

Zupę doprawić do smaku rozgniecionym czosnkiem, zmieloną papryką, solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszać, wlać do oziębionych miseczek, posypać odłożonymi posiekanymi warzywami i listkami bazylii.

Gaspacho

Comments are closed.