You are here: Home > Kuchnia > Flamandzka zupa z drobiu

Flamandzka zupa z drobiu

1 porcja – 165 kcal

  • kurczak
  • 25 dag mięsa rosołowego
  • 2 cebule
  • łodyga selera naciowego
  • 2 pory
  • marchewka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 10 dag śmietany
  • szczypta białego pieprzu
  • trochę soku z cytryny
  • szczypiorek

Kurczaka i mięso rosołowe umyć, osuszyć. Podzielić na części, zalać 2 litrami wody i zagotować. Odszumować. Cebule obrać i pokroić w ósemki. Seler umyć i pokroić w kawałki. Jasne części porów umyć i drobno pokroić. Marchewkę oskrobać, umyć i pokroić wzdłuż na 4 części. Do zupy dodać warzywa i sól, gotować 2 godziny.

Mięso wyjąć z wywaru – rosołowe wykorzystać do innej potrawy, mięso z kurczaka oddzielić od skóry i kości, pokroić na małe kawałki. Bulion przecedzić. Warzywa dobrze odcisnąć i wyrzucić. Bulion gotować w otwartym garnku, aż zostanie tylko 1 litr płynu, dodać sok z cytryny. Żółtka roztrzepać ze śmietaną i pieprzem, dodać do bulionu. Przed podaniem zupę posypać szczypiorkiem.

Flamandzka zupa z drobiu

Comments are closed.