You are here: Home > Kuchnia > Fińska zupa jarzynowa

Fińska zupa jarzynowa

1 porcja – 180 kcal

  • mały kalafior
  • po 13 dag marchewki i zielonego groszku
  • 3 ziemniaki
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • 5 rzodkiewek
  • 13 dag szpinaku
  • 2 l wody
  • łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 100 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 10 dag śmietany
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • pieprz
  • 20 dag gotowanych
  • obranych krewetek lub szyjek rakowych

Warzywa umyć. Kalafior podzielić na rózyczki. Marchewki i ziemniaki obrać i  pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić na kawałki. Rzodkiewki przepołowić. Szpinak przebrać. Zagotować 2 litry wody z cukrem i solą. Włożyć do niej warzywa i   oprócz szpinaku, przykryć i gotować 5-8 minut na małym ogniu, aż będą prawie miękkie. Dodać szpinak i wszystko gotować jeszcze 5 minut. Zupę przecedzić.

Warzywa odstawić. Masło roztopić, wsypać mąkę, stale mieszając, dolewać stopniowo wywar warzywny i mleko. Żółtka roztrzepać ze śmietaną i 3 łyżkami wywaru, wlać do zupy, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do zupy warzywa. Dodać krewetki lub szyjki rakowe. Gorącą zupę podawać posypaną koperkiem.

Fińska zupa jarzynowa

Comments are closed.