You are here: Home > Kuchnia > Fasolowa zupa krem

Fasolowa zupa krem

1 porcja – 410 kcal

  • 30 dag kolorowej fasoli
  • sól
  • 1 średniej wielkości cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy chili
  • 1/2 łyżeczki oregano lub tymianku
  • 10 dag tartego sera żółtego
  • drobne grzanki usmażone na tłuszczu

Przebrać fasolę, wypłukać i pozostawić w zimnej wodzie na noc. Odcedzić, włożyć do rondla, zalać 1 litrem wody, dodać sól, cebulę pokrojoną w plasterki, czosnek, chili, oregano lub tymianek. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu około 2 godzin, aż fasola będzie miękka. Zupę przetrzeć przez sito lub przestudzoną zmiksować. Mieszając, dodać tyle gotującej się wody, aby powstała zupa krem. Połączyć ser z zupą, podgrzewać, aż ser się roztopi, stale mieszając. Podawać z grzankami.

w800_h600_ma_bffffff5

Comments are closed.