You are here: Home > Kuchnia > Fakes – zupa z soczewicy

Fakes – zupa z soczewicy

1 porcja – 240 kcal

  • 25 dag zielonej soczewicy
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 25 dag dojrzałych pomidorów lub 40 dag pomidorów bez skórki z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • listek laurowy
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • czarne oliwki

Warzywa obrać. Na rozgrzanej oliwie w garnku chwilę przesmażyć pokrojone w kostkę cebule i rozdrobniony czosnek. Dodać marchew pokrojoną w kostkę, listek laurowy,  opłukaną soczewicę. Zalać 1 litrem zimnej wody i gotować 30 minut. Dodać posiekane pomidory bez skórki, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i oregano, gotować dalsze 15 minut. Przed podaniem zupę doprawić octem winnym. Podawać z czarnymi oliwkami.

Fakes

Comments are closed.