You are here: Home > Kuchnia > Duński chłodnik ze świeżych owoców

Duński chłodnik ze świeżych owoców

1 porcja – 140 kcal

  • 1/2 l ukwaszonej maślanki
  • 2 żółtka
  • 5 dag cukru
  • 4-5 łyżek bitej śmietany
  • 30 dag mieszanych miękkich owoców (truskawek, malin, porzeczek)
  • 5 dag obranych ze skórki i zmielonych migdałów
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • listki melisy do dekoracji

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać do masy łyżkę soku cytrynowego i skórkę startą z cytryny. Następnie, cały czas mieszając, stopniowo wlewać schłodzoną maślankę. Dodać zmielone migdały oraz 4-5 łyżek bitej śmietany.

Owoce dokładnie umyć, dobrze osączyć, oczyścić z szypułek. Większe owoce pokroić na kawałki, mniejsze zostawić w całości. Przygotowane owoce wymieszać z chłodnikiem. Wstawić na co najmniej 1 -2 godziny do lodówki. Podawać w oziębionych miseczkach, udekorować listkami melisy.

Duński chłodnik ze świeżych owoców

Comments are closed.