You are here: Home > Kuchnia > Dobór skrzętu potrzebnego w kuchni

Dobór skrzętu potrzebnego w kuchni

Zakup sprzętu potrzebnego w gospodarstwie domowym to zagadnienie niezwykle ważne ze względu na wydatkowane sumy i kłopoty, jakich przysparzają nieprzydatne przedmioty.

Jeżeli chcemy zaopatrywać się w potrzebne przedmioty, ,to należy:

—    zapoznawać się z nowo wprowadzanymi na rynek przedmiotami i rozpatrywać je pod kątem możliwości wykorzystania w naszym gospodarstwie,

—    dokładnie zapoznawać się z instrukcją obsługi, szczególnie jest to ważne, jeśli chodzi o przedmioty bardziej skomplikowane,

— zastanowić się, czy urządzenie jest łatwe w obsłudze i czy nie będziemy mieli trudności w posługiwaniu się nim,

— zastanowić się, czy będzie można w naszych warunkach w pełni je wykorzystać,

— sprawdzić, czy przedmiot ten jest łatwy do utrzymania w czystości,

— każdy zakup dobrze przemyśleć.

Najczęściej dokonujemy zakupu garnków i dlatego chcemy podać kilka wskazówek potrzebnych przy ich zakupie.

Bez względu na rodzaj materiału, z jakiego wykonane są garnki, musimy pamiętać, że dobry garnek musi zapewniać prawidłowy przebieg procesu gotowania, a więc przede wszystkim nie może powstawać przypalenie potraw. Jest to szczególnie istotne przy użyciu gazu jako źródła ciepła, gdyż temperatura spalania gazu jest dużo wyższa od temperatury potrzebnej do gotowania, a pamiętać trzeba, że przez zmniejszenie płomienia, jego temperatura nie obniża się, zmniejsza się tylko ilość dostarczanego ciepła.

Ponieważ najwyższa temperatura płomienia gazowego .występuje na obwodzie jego korony, która jest bardzo bliska dna naczynia, garnek musi więc zapewnić szybkie rozchodzenie się ciepła po całym dnie naczynia, co pozwoli uniknąć przypalania się potraw. Dlatego garnki powinny mieć grube dna, a do gotowania na gazie lepsze są garnki aluminiowe, gdyż aluminium dzięki dobrej przewodności cieplnej bardzo szybko przekazuje ciepło dalszym częściom dna i ściankom naczynia.

Z uwagi na oszczędność paliwa garnki do gotowania na gazie powinny mieć raczej dużą średnicę dna i niewielką wysokość. Garnki do kuchenek elektrycznych powinny mieć dno szlifowane i grube o średnicy o 4—5 mm większej od średnicy płytki.

Przy kupowaniu naczyń emaliowanych starajmy się dobierać ładne kolory emalii, będzie można bowiem podawać w nich potrawy do stołu bez konieczności stosowania waz lub półmisków, co zaoszczędzi nam pracy przy zmywaniu i przekładaniu potraw. Ponadto przyjemne kolory garnków ożywią wnętrze kuchni i pozwolą nam łatwiej zapamiętać poszczególne garnki przeznaczone do gotowania kompotu, mleka itp.

Uchwyty garnków powinny być dobrze przymocowane i nie sprzyjać gromadzeniu się brudu. Pożądane jest, aby garnki posiadały nienagrzewające się uchwyty, nie potrzeba bowiem chwytać ich przez przygotowaną do tego celu rękawiczkę lub ściereczkę. Przestaniemy również przypalać ścierki, którymi w pośpiechu chwytamy garnek w momencie kipienia mleka czy zupy.

Patelnie muszą mieć grube dna, gdyż przypalenie występuje znacznie częściej podczas smażenia niż przy gotowaniu, poza tym przy zbyt podwyższonej temperaturze tłuszcz ulega rozkładowi i jest bardzo szkodliwy dla zdrowia. Przy smażeniu na kuchni gazowej i na kuchni węglowej bardziej polecane są patelnie aluminiowe, które zapewniają szybkie rozchodzenie się ciepła, a tym samym utrudniają przypalenie. Patelnie posiadające rączki wykonane ze zwiniętego w rurkę płaskownika nie są dobre do kuchni gazowej, gdyż gorące spaliny przepływające przez rączkę powodują jej rozgrzanie, co uniemożliwia chwytanie rączki bez zabezpieczenia.

Dobre upieczenie ciasta zależy w dużej mierze od użycia odpowiednich foremek do pieczenia. Należy pamiętać, że do piekarników gazowych możemy używać zarówno blaszki wykonanej z blachy białej angielskiej, jak i czarnej; rodzaj powierzchni nie ma tu dużego znaczenia. Przy piecykach w kuchniach węglowych i elektrycznych nie należy natomiast używać form i blach o powierzchniach jasnych i błyszczących, gdyż powodują one odbijanie się promieni cieplnych, co może być przyczyną niedopiekania się ciasta.

Bardzo ważny jest również dobór wygodnych w użyciu noży. Do prac kuchennych potrzebny jest zestaw kilku, tzn. 3—4 noży. Trzonek noża powinien być tak osadzony, aby nie było szpar sprzyjających gromadzeniu się brudu. Jego kształt powinien być dostosowany do dłoni, aby przy dłuższym posługiwaniu się nożem nie powstawały na rękach odciski. Brzeszczot noża powinien być przy ostrzu ścieniony, gdyż w przeciwnym razie będzie go trudno naostrzyć.

Objętość pracy nie pozwala nam na podanie zbyt wielu wskazówek, dotyczących doboru sprzętu w gospodarstwie domowym, dlatego jeszcze raz powtarzamy „nie kupujmy nic bez dokładnego obejrzenia i zastanowienia się”.

Comments are closed.