You are here: Home > Kuchnia > Czym zagęścić zupę

Czym zagęścić zupę

Zamiast tuczącej i ciężkostrawnej zasmażki z tłuszczu i mąki

można:

•    sporządzić tzw. zimną zasmażkę. Masło lub margarynę utrzeć w garnuszku na gładką masę z mąką pszenną w proporcji 1:1, a następnie wlać do niej trochę gorącego wywaru i mieszać, aż powstanie jednolita zawiesina, a następnie wlać ją do zupy i zagotować,

•    śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, rozprowadzić niewielką ilością gorącego wywaru i zagotować,

•    maślankę, kefir, jogurt naturalny, świeże lub zagęszczone mleko rozetrzeć z mąką, następnie rozprowadzić wodą bądź wywarem, wlać do zupy i zagotować,

•    mąkę pszenną lub ziemniaczaną (bądź też jedną i drugą pół na pół) wymieszać z zimną wodą i wlewać powoli – cały czas mieszając – do wrzącej zupy,

•    dodać trochę puree ziemniaczanego z torebki lub tarty ziemniak,

•    dodać włoszczyznę wyjętą z wywaru i zmiksowaną,

•    zaprawić zupę śmietaną roztrzepaną z żółtkami (na szklanki śmietany – 1-2 żółtka). Mieszaninę tę hartuje się odrobiną zmiksowanej gorącej zupy i mieszając, wlewa do garnka. Tak zagęszczonej zupy nie należy zagotowywać, ponieważ żółtka się zwazą,

•    zaprawić zupę samym żółtkiem (idealne do zup kremów). Żółtka należy roztrzepać w misce z 2-3 łyżkami zupy. Cały czas mieszając, wlać do garnka z zupą.

Comments are closed.