You are here: Home > Kuchnia > Chowder

Chowder

1 porcja – 390 kcal

  • 50 dag wędzonego boczku
  • cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łodyga selera naciowego
  • listek laurowy
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 l wywaru rybnego
  • 1 kg świeżych małży (najlepiej drobnych)
  • 4 ziemniaki
  • 10-20 dag śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz

Boczek pokroić w kostkę, wytopić z niego tłuszcz, zrumienione skwarki wyjąć i zachować. Na tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodać pokrojony w kostkę seler naciowy, tymianek, listek laurowy, po chwili grubo pokrojone ziemniaki. Zalać gorącym wywarem rybnym, gotować, aż ziemniaki będą półtwarde.

Na dno drugiego garnka wlać niedużo wody, a gdy się zagotuje, wrzucić oczyszczone małże. Przykryć pokrywką, potrząsać, aż się otworzą. Wyjąć z muszli mięso, wywar przecedzić i dodać do garnka z ziemniakami. Gdy ziemniaki będą gotowe, dodać małże i kremówkę. Zupę przyprawić do smaku, odstawić na kilka minut. Zupę przed podaniem posypać skwarkami.

Chowder

Comments are closed.