You are here: Home > Kuchnia > Chorwacki kapuśniak na wędzonych żeberkach

Chorwacki kapuśniak na wędzonych żeberkach

1    porcja – 360 kcal

  • 40 dag wędzonych żeberek lub innego wędzonego mięsa
  • 20 dag białej fasoli
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 3 plasterki wędzonego boczku lub bekonu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 3 średniej wielkości ziemniaki

Namoczoną fasolę zagotować, zlać wodę i ponownie zagotować w świeżej wodzie. W drugim garnku ugotować opłukaną kapustę i wędzone żeberka. Kiedy fasola będzie na wpół miękka, dodać ją do kapusty razem z wodą, w której się gotowała. Posolić, dodać pieprz, posiekany boczek i czosnek oraz listki laurowe. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Mięso wyjąć, pokroić w kawałki i podawać z zupą. Kapuśniak można zagęścić, rozgniatając trochę ugotowanej fasoli i ziemniaków.

Chorwacki kapuśniak na wędzonych żeberkach

Comments are closed.