You are here: Home > Kuchnia > Chorwacka zupa rybna

Chorwacka zupa rybna

1 porcja – 450 kcal

  • 50 dag białej ryby morskiej
  • ziemniak
  • mała cebula
  • marchew
  • pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz ziarnisty
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 100 ml białego wina
  • 2-3 liście selera
  •   liść laurowy

Rybę i warzywa umyć. Pokroić w cienkie plasterki marchew, pietruszkę, cebulę, a w kostkę ziemniaka. Rybę i warzywa zalać 1,5 litra zimnej wody, dodać listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu, sól, liście selera i nieco oliwy. Gotować na bardzo małym ogniu około 1 5 minut.

Wyjąć rybę z wywaru, usunąć ości, pokroić na małe kawałki. Wywar przecedzić, warzywa przetrzeć przez sito. Do wywaru włożyć kawałki ryby, dodać przecier pomidorowy, wino, posiekany czosnek i pozostałą oliwę. Wszystko krótko zagotować. Na końcu zupę można posypać posiekaną natką pietruszki i doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem cytryny.

Chorwacka zupa rybna

Comments are closed.