You are here: Home > Kuchnia > Chodnik starolitewski

Chodnik starolitewski

1 porcja – 140 kcal

  • pęczek młodej botwinki
  • 1/2 kwasu buraczanego lub chlebowego
  • 25 dag śmietany
  • 4 małe ogórki małosolne
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1 pęczku szczypiorku i koperku
  • sól
  • pieprz

Botwinkę dokładnie umyć, oczyścić. Buraczki oskrobać i razem z liśćmi pokroić w paseczki, zalać szklanką wrzątku. Gotować do miękkości około 5 minut. Odstawić do ostudzenia. Szczypiorek i koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Ogórki małosolne pokroić w plasterki. Botwinkę wraz z wywarem wymieszać z kwasem buraczanym oraz śmietaną. Dodać rozdrobnione ogórki, szczypiorek i koperek. Doprawić rozgniecionymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Chłodzić 1 -2 godziny w lodówce. Podawać z cząstkami jajek ugotowanych na twardo.

Chodnik starolitewski

Comments are closed.