You are here: Home > Kuchnia > Chłodnik z soczewicą

Chłodnik z soczewicą

1 porcja – 260 kcal

  • 35 dag soczewicy
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • zielona papryczka chili
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • szczypta zmielonego
  • sól
  • 3 pomidory
  • pęczek dymki
  • ogórek
  • 10 dag jogurtu naturalnego

Soczewicę moczyć 1,5 godziny w zimnej wodzie. Odcedzić, opłukać. W rondlu zagotować 2 litry wody, wsypać soczewicę i kurkumę, gotować 1,5 godziny. Soczewicę odcedzić, zmiksować. Dolać tyle wywaru, by zupa pozostała gęsta, wystudzić. Chili oczyścić, pokroić w paski. Do zupy dodać sok z cytryny, chili i kolendrę, starannie wymieszać, przyprawić kminkiem i solą. Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, miąższ pokroić w kostkę. Dymki oczyścić, opłukać, pokroić w krążki. Ogórek umyć, pokroić w kostkę. Warzywa i jogurt wymieszać z zupą. Przed podaniem zupę schłodzić.

Chłodnik z soczewicą

Comments are closed.