You are here: Home > Kuchnia > Chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów

1 porcja – 160 kcal

  •  kg pomidorów
  • 5 dag selera
  • kawałek pora
  • 4 dag cukru
  • sól
  • estragon
  • macierzanka
  • pieprz
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka posiekanych liści selera do posypania

Warzywa umyć, obrać, pokroić na kawałki. Włożyć do dużego naczynia, dodać cukier, sól, estragon, macierzankę i pieprz. Zalać 1 litrem wody i na małym ogniu gotować tak długo, aż wywar się zagęści. Przetrzeć przez sito i dodatkowo przez jeszcze gęstsze sito. Ponownie zagotować, wlać wino, a następnie mocno schłodzić. Chłodnik posypać drobno pokrojonymi liśćmi selera. Można dodać drobne kostki lodu.

Chłodnik z pomidorów

Comments are closed.