You are here: Home > Kuchnia > Chłodnik z brzoskwiń

Chłodnik z brzoskwiń

1 porcja – 150 kcal

  • 1,5 kg brzoskwiń
  • 20 dag cukru pudru
  • 1/2 l wytrawnego wina
  • 2 cytryny
  • sól
  • kawałek cynamonu
  • skórka z 1 cytryny
  • 20 dag śmietanki

Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki, usunąć pestki. Jedną trzecią owoców pokroić w drobną kostkę. Połowę cukru pudru rozmieszać z 1/2 szklanki wina i wyciśniętym sokiem z 1 cytryny. Płynem zalać pokrojone brzoskwinie, włożyć do lodówki.

Pozostały cukier rozpuścić w 1 litrze wody, wycisnąć sok z drugiej cytryny, dodać szczyptę soli, włożyć woreczek z cynamonem i skórką z cytryny, zagotować. Pozostałe owoce zmiksować na jednolitą masę. Sześć pestek dokładnie roztłuc, usunąć łupiny, zagotować w pozostałym winie. Wywar przecedzić i wlać do zmiksowanych brzoskwiń, schłodzić. Połączyć z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Przed podaniem chłodnik ozdobić ubitą śmietaną.

Chłodnik z brzoskwiń

Comments are closed.