You are here: Home > Kuchnia > Chłodnik wegetariański

Chłodnik wegetariański

1    porcja – 210 kcal

  • 2 owoce awokado
  • 200 ml szampana lub białego wytrawnego wina
  • 1/2 I wywaru z warzyw
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • 4 pomidory
  • po 1/2 łyżeczki suszonych ziół: mięty, tymianku i estragonu
  • sól
  • biały pieprz
  • łyżka grubo posiekanej świeżej melisy

Wino schłodzić. Awokado obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić i zmiksować z wywarem warzywnym. Do zmiksowanego awokado dodać sok i skórkę z cytryny, roztarte w palcach przyprawy ziołowe, pieprz oraz sól i wymieszać. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ósemki. Tuż przed podaniem połączyć zupę z szampanem lub winem, wymieszać, wlać do talerzy, włożyć do nich ósemki pomidorów oraz melisę.

Chłodnik wegetariański

Comments are closed.