You are here: Home > Kuchnia > Chłodnik rosyjski z botwiną

Chłodnik rosyjski z botwiną

1 porcja – 170 kcal

  • 50 dag młodych buraczków wraz z botwiną
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 l kwasu chlebowego
  • 2 świeże ogórki
  • 2 łyżki śmietany
  • pęczek koperku
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • szczypta pieprzu

Buraczki umyć i obrać. Oddzielić od nich liście botwiny i je pokroić. Buraczki zalać około 1,5 litra zimnej wody i gotować na małym ogniu 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać liście botwiny. Ugotowane buraczki i botwinę odcedzić i drobno posiekać. Wywar z gotowania schłodzić. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Ogórki obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Koperek opłukać i posiekać.

Buraczki, botwinę, szczypior, ogórki i koperek połączyć ze sobą w dużym rondlu. Dodać śmietanę i cukier. Osolić i wymieszać, a następnie rozprowadzić starannie kwasem chlebowym i schłodzonym wywarem z gotowania buraczków. Dodać pokrojone jajka. Chłodnik podawać na zimno. Do każdej porcji można dodać nieco pokruszonego lodu.

Chłodnik rosyjski z botwiną

Comments are closed.