You are here: Home > Kuchnia > Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

1 porcja -120 kcal

  • duży ogórek wężowy
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki świeżego estragonu
  • 3/4 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka octu estragonowego
  • 20 dag gęstej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • 2 łyżeczki skórki startej z 1 cytryny
  • listki estragonu
  • 10 dag szynki z indyka

Ogórek umyć, odkroić kilka plasterków i odłożyć je do dekoracji. Resztę ogórka obrać, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w dość grubą kostkę. Posiekać szalotkę i estragon, zmiksować z ogórkiem, bulionem, musztardą, octem, śmietaną i oliwą. Przyprawić do smaku solą i wstawić do lodówki. Przed podaniem chłodnik wymieszać, posypać listkami estragonu i skórką cytrynową. Udekorować odłożonymi plasterkami ogórka oraz pokrojoną w paseczki szynką z indyka.

chłodnik ogórkowy

Comments are closed.