You are here: Home > Kuchnia > Chłodnik Litewski

Chłodnik Litewski

1 porcja – 156 kcal

  • 75 dag botwinki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1/2 l wywaru z warzyw
  • pieprz
  • sól
  • sok  z  1/2 cytryny
  • 20 dag śmietany
  • po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i zmiażdżonego czosnku

Botwinkę opłukać i oczyścić, kilka listków zostawić do dekoracji, resztę grubo posiekać. Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Gotować 20 minut w wywarze, następnie zmiksować i jeszcze raz podgrzać. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i  solą. Ostudzić, wstawić na pół godziny do lodówki. Dodać śmietanę wymieszać. Rzodkiewki umyć, oczyścić, pokroić w plastry. Zupę udekorować rzodkiewką, szczypiorkiem i czosnkiem oraz liśćmi botwinki.

Chłodnik Litewski

Comments are closed.