You are here: Home > Kuchnia > Chawan mushi

Chawan mushi

1    porcja – 230 kcal

  • 2 jajka
  • 1/2 l bulionu z kurczaka
  • sól
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 6 dag mięsa z kurczaka
  • 4 kawałeczki białej ryby
  • 4 małe pieczarki
  • 4 łodyżki natki pietruszki

Jajka wbić do naczynia, rozmieszać, nie odrywając pałeczek lub widelca od dna naczynia, aby nie powstały bańki, dodać zimny bulion przecedzony przez sitko, sól i sos sojowy. Całość przecedzić przez sitko, na którym położona jest kilkakrotnie złożona gaza. Do 4 czarek włożyć po kawałku surowego mięsa, ryby, oczyszczoną pieczarkę. Zalać to masą bulionowo-jajeczną.

Czarki wstawić do szerokiego i dość głębokiego garnka, napełnić go wodą do połowy wysokości czarek. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem 1 -2 minuty, a następnie na bardzo małym ogniu 10-15 minut. Zbyt długie gotowanie na dużym ogniu powoduje wytwarzanie się w galaretce brzydkich bąbli. Sprawdzić, czy masa ścięła się w bardzo delikatną galaretkę. Gdy tak się stanie, włożyć do czarek po gałązce pietruszki. Podawać od razu.

Chawan mushi

Comments are closed.