You are here: Home > Kuchnia > Bulion z pieczarkami

Bulion z pieczarkami

1 porcja – 199 kcal

  • 1,5 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 12 pieczarek
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 30 dag ugotowanego mięsa z drobiu
  • 10 dag szparagów z puszki
  • 10 dag kukurydzy konserwowej
  • sól
  • pieprz szczypiorek
  • łyżeczka oleju sezamowego

Zagotować bulion drobiowy. Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić w plasterki i wrzucić do bulionu. Gotować na małym ogniu 2-3 minuty, aż grzyby zmiękną. Mąkę kukurydzianą rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do gorącej zupy. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż zupa zgęstnieje. Ugotowane mięso drobiowe pokroić w cienkie paseczki.

Szparagi osączyć z zalewy i pokroić w niewielkie kawałki. Kukurydzę z puszki osączyć na sicie. Zmniejszyć ogień pod garnkiem z zupą, włożyć mięso, dodać szparagi i kukurydzę, wymieszać. Gotować kilka minut na małym ogniu, pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Szczypiorek opłukać i drobno posiekać. Rozlać gorącą zupę do talerzy lub miseczek, posypać szczypiorkiem i dodać do smaku po kilka kropel oleju sezamowego.

Zupa_z_zielonego_groszku_i_pieczarek

Comments are closed.