You are here: Home > Kuchnia > Brodetto – zupa rybna z pomidorami

Brodetto – zupa rybna z pomidorami

1 porcja – 340 kcal

  • 50 dag filetów różnych ryb morskich
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 50 dag pomidorów bez skórki
  • 1 łyżka octu winnego
  • 5 łyżek oliwy
  • 10 dag śmietany kremówki
  • natka pietruszki
  • szafran
  • sok cytrynowy
  • sól
  • pieprz

Filety rybne opłukać, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, pokroić na kawałki. Odstawić do lodówki na 30 minut. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i zrumienić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać po łyżce octu winnego i wody. Wymieszać i zasmażyć. Dodać obrane i pokrojone pomidory, oprószyć solą i pieprzem. Dusić razem, aż się rozgotują, a następnie zalać 1,5 litra wody i gotować na małym ogniu około 40 minut.

Do wrzącej zupy włożyć kawałki ryby. Zupę gotować jeszcze 10 minut, aż kawałki ryby będą miękkie, ale się nie rozpadną. Wlać do talerzy, posypać posiekaną natką pietruszki. Każdą porcję udekorować śmietaną kremówką podgrzaną z szafranem.

Brodetto

Comments are closed.