You are here: Home > Kuchnia > Bretońska gęsta zupa z mięsnymi kluseczkami

Bretońska gęsta zupa z mięsnymi kluseczkami

1 porcja – 300 kcal

  •  cebula
  • 2 marchewki
  • 20 dag różyczek kalafiora
  • 2-3 ziemniaki
  • łyżka oleju
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 10 dag groszku (może być mrożony)
  • sól
  • pieprz ziarnisty
  • szczypta gałki muszkatołowej

kluseczki mięsne:

  • czerstwa bułka
  • szalotka
  • łyżeczka masła
  • 20 dag mieszanego mielonego mięsa
  •  łyżka mąki
  • 2 posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • jajko
  • 1 żółtko

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Marchewki umyć i obrać. Różyczki kalafiora opłukać. Ziemniaki obrać, umyć. Warzywa pokroić na jednakowej wielkości kawałki. W dużym garnku rozgrzać olej. Na tłuszcz wsypać cebulę i zeszklić. Dodać marchewki, kalafior i ziemniaki, krótko dusić. Wlać bulion. Jarzyny gotować około 10 minut. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

Bułkę namoczyć w wodzie. Szalotkę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, pietruszką, mąką, solą, pieprzem, szalotką, jajkiem i żółtkiem. Dłońmi zwilżonymi wodą uformować z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Razem z groszkiem dodać do gotującej się zupy. Podgrzewać około 8 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Odpowiednim dodatkiem do zupy jest wiejski chleb.

zupa bretońska

Comments are closed.