You are here: Home > Kuchnia > Bouiffabaise – zupa rybna

Bouiffabaise – zupa rybna

 1 porcja – 430 kcal

  • 1 kg sprawionych ryb (np. łosoś, węgorz, karmazyn)
  • biała cebula
  • 3 czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 75 Jag pomidorów
  • 4 łyżki oliwy
  • szafran lub kurkuma
  • sól
  • pieprz
  • 3 listki laurowe
  • 1 pęczek dymki
  • 20 dag bagietki

Cebulę obrać, pokroić na cząstki. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki opłukać, oderwać listki od gałązek. Umyć i osuszyć pomidory, pokroić na ósemki. Rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i cebulę, poddusić. Dodać pomidory, natkę pietruszki i szafran. Dusić kolejne 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem, dodać listki laurowe. Zalać 1/2 litra wody i gotować około 20 minut.

W tym czasie oczyścić dymkę, opłukać, pokroić na grubsze talarki. Opłukać ryby, pokroić na mniejsze kawałki. Razem z dymką włożyć do zupy i na wolnym ogniu gotować około 10 minut. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z opieczonymi na złoty kolor kromkami bagietki.

Brazilian_bouillabaisse

Comments are closed.