You are here: Home > Kuchnia > Berlińska kartoflanka z parówkami

Berlińska kartoflanka z parówkami

1 porcja – 430 kcal

  • 75 dag ziemniaków
  • pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 8 gałązek świeżego majeranku
  • 4 cienkie parówki wieprzowe
  • 1/2 bulionu mięsnego
  • sól
  • pieprz ziarnisty
  • pęczek natki pietruszki

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Włoszczyznę oczyścić i pokroić na duże kawałki. Cebule obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej. Na tłuszcz wrzucić cebule i smażyć, aż nabierze złocistego koloru. Majeranek umyć i osuszyć, listki oderwać od gałązek, razem z ziemniakami i włoszczyzną dodać do cebuli. Warzywa wymieszać, lekko poddusić. Wlać bulion, gotować pod przykryciem 25-30 minut. Zupę lekko zmiksować. Parówki pokroić w plasterki, włożyć do zupy, podgrzewać na małym ogniu około 5 minut. Zupę pikantnie doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać posiekaną zieloną pietruszkę.

Berlińska kartoflanka z parówkami

Comments are closed.