You are here: Home > Kuchnia > Bawarska zupa piwna

Bawarska zupa piwna

1 porcja -210 kcal

  • 1 l jasnego piwa
  • 200 ml mleka
  • 10 dag cukru
  • 2 dag cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • szczypta
  • cynamonu

Zagotować mleko z cukrem i cynamonem. Dodać rozmieszaną z odrobiną wody mąkę ziemniaczaną i gotować około 5 minut, cały czas mieszając. Wlać piwo i podgrzewać na silnym ogniu, uważając, by nie zawrzało. Przed zdjęciem z ognia dodać roztrzepane żółtko. Z białka ubić sztywną pianę i posypać cukrem pudrem. Łyżeczką kłaść porcje piany z cukrem pudrem do garnka z gorącą zupą. Przykryć garnek pokrywką. Po 2-3 minutach białko zetnie się na kluseczki. Zupę podawać od razu.

Bawarska zupa piwna

Comments are closed.