You are here: Home > Kuchnia > Barszcz wołyński

Barszcz wołyński

1 porcja – 340 kcal

  • 50 dag mięsa wołowego lub kiełbasy
  • 50 dag małych buraków ugotowanych w skórkach
  • 30 dag namoczonej i ugotowanej fasoli
  • pęczek włoszczyzny z kapustą
  • 4 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • 5 Jag gęstej śmietany
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku

Mięso ugotować (najlepiej poprzedniego dnia) w 3/4 litra osolonej wody, wyjąć z wywaru i oddzielić od kości. Kawałki mięsa pokroić w kostkę. Do wywaru, w którym gotowało się mięso, włożyć poszatkowaną kapustę, obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 15 minut. Następnie dodać ugotowaną fasolę razem z częścią wywaru oraz ugotowane, obrane i pokrojone w cienkie paski buraki. Wrzucić listek laurowy, przyprawić do smaku, gotować razem jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, dodać posiekaną zieleninę i mięso. Podawać od razu.

Barszcz wołyński

Comments are closed.