You are here: Home > Kuchnia > Barszcz Wileński

Barszcz Wileński

1 porcja – 170 kcal

  •  pęczek włoszczyzny
  • po 20-30 dag cielęciny i mięsa z zająca
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i jałowca
  • 1 listek laurowy
  • 3-4 suszone prawdziwki
  • 2 buraki
  • 4-5 łyżek niesłodzonego soku z wiśni lub czerwonych porzeczek (może też być gotowa zaprawa buraczana)

zakwas:

  • 7-8 buraków
  • 50 dag razowego chleba

Przygotować zakwas: obrane buraki pokroić w plasterki, chleb w cienkie kromki. Układać je na zmianę w kamionkowym garnku. Zalać przegotowaną i ostudzoną wodą (wody powinno być tyle, aby przykryła składniki). Garnek pozostawić na 2-3 godziny w cieple, następnie zamieszać od dołu i przykryć całość warstwą gazy. Pozostawić w ciepłym miejscu do zakwaszenia na co najmniej 2 dni. Gotowy zakwas przecedzić przez gęste sitko.

Włoszczyznę obrać i pokroić na kawałki. Dodać mięso, przyprawy i umyte suszone grzybki. Zalać wodą, gotować na małym ogniu, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Przecedzić, ostudzić. Mięso można wykorzystać np. do pasztetu. Buraki obrać i zetrzeć na dość drobnej tarce. Zalać przygotowanym wywarem, doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować (niezbyt długo, bo barszcz straci kolor). Następnie przecedzić, połączyć z zakwasem i sokiem wiśniowym.

Barszcz Wileński

Comments are closed.