You are here: Home > Kuchnia > Barszcz ukraiński jarski

Barszcz ukraiński jarski

1 porcja – 190 kcal

  • 3 czerwone buraki
  • włoszczyzna z włoską kapusta
  • łyżeczka masła
  • 3-4 ziemniaki
  • kilka świeżych lub mrożonych pomidorów
  • 20 dag fasoli (najlepiej fasoli Jaś)
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka łyżek koncentratu z czerwonych buraków
  • 20 dog śmietany kremówki
  • 2 łyżki przyprawy do zup
  • płasta łyżka mąki
  • duży ząbek czosnku
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Fasolę przebrać, wypłukać, włożyć do garnka, zalać 1 litrem wrzącej wody i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Wodę zlać, ziarna wypłukać na sitku, włożyć do garnka, zalać 2-3 szklankami świeżej wody i gotować na małym ogniu około 30 minut (w połowie gotowania fasolę posolić). Obrać i wypłukać ziemniaki, buraki i włoszczyznę. Kapustę i ziemniaki odłożyć do miseczki, a buraki, marchewkę, pietruszkę i kawałki selera utrzeć na tarce o dużych oczkach. Zielone części włoszczyzny (por, natkę pietruszki i seler) związać nitką, włożyć do dużego garnka, dodać utarte warzywa, zalać 6 szklankami wody, lekko posolić, przykryć i gotować na niewielkim ogniu.

Pomidory opłukać, pokroić, włożyć do rondelka, podlać odrobiną wody, dodać łyżeczkę masła i dusić (zamiast pomidorów można użyć trochę przecieru pomidorowego). Gdy zmiękną, przetrzeć przez sito do garnka z warzywami. Ziemniaki pokroić w kostkę, kapustę posiekać, wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Wyrzucić pęczek wygotowanych liści. Dodać do zupy fasolę wraz z wywarem (fasola powinna być miękka, ale nierozgotowana!).

Doprawić zupę cukrem, przyprawą do zup, pieprzem, koncentratami — pomidorowym i z buraków. Zupę zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką i niewielką ilością zupy. Dodać roztarty czosnek. Można dodać trochę gotowanego lub pieczonego, drobno pokrojonego mięsa. Zupę rozlać do talerzy, posypać koperkiem.

Barszcz ukraiński jarski

Comments are closed.