You are here: Home > Kuchnia > Barszcz rosyjski

Barszcz rosyjski

1 porcja – 330 kcal

  • 3 buraki czerwone
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • po ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • 2 goździki
  • 1 listek laurowy
  • sok z 2 cytryn
  • 1/2 bulionu wołowego
  • 3 łyżki kraśnej śmietany
  • szczypta pieprzu

Buraki i marchew obrać, opłukać i pokroić w grube słupki. Łodygi selera pokroić w talarki. Obrane cebule pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać masło w dużym garnku, wrzucić cebule, czosnek, smażyć na małym ogniu 5 minut. Dodać pozostałe składniki zupy, zalać bulionem i szklanką wody. Wrzucić przyprawy i gotować na małym ogniu około 1 godziny. Przed podaniem barszcz doprawić do smaku pieprzem i zakwasić lekko sokiem cytrynowym. W osobnym naczyniu podać śmietanę.

barszcz ukrainski

Comments are closed.