You are here: Home > Kuchnia > Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany

1 porcja – 230 kcal

  • 70-80 dag buraków
  • 2 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 ziarnka ziela angielskiego
  • 20 dag śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • zakwas buraczany (domowy lub z butelki) dla smaku i koloru
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • ew. ziemniaki puree

Buraki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić do gorącego bulionu, dodać cukier, listek laurowy i ziele angielskie. Szybko doprowadzić do wrzenia, przykryć i odstawić na całą noc. Gdy barszcz nabierze intensywnej barwy, przecedzić go, a następnie mocno podgrzać. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką. Jeszcze raz wymieszać i gotować 1 -2 minuty. Przyprawić do smaku. Przed podaniem przecedzić i posypać posiekaną zieleniną. Tradycyjnie do barszczu podaje się – na oddzielnym talerzyku lub w miseczce – ziemniaki puree.

Barszcz czerwony

Comments are closed.