You are here: Home > Kuchnia > Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami

1 porcja – barszcz: 110 kcal, uszka: 150 kcal

  • 2 kg buraków
  • kromka razowego chleba
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 3 suszone grzybki
  • pieprz
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sok z 1 buraka
  • 2 cytryny
  • sól
  • ząbek czosnku
  • szczypta cukru

uszka z grzybami:

  • 2 jajka
  • 10 dag mąki
  • łyżka wody
  • 5 dag ugotowanych suszonych grzybów
  •  cebula
  • łyżka masła
  • łyżka tartej bułki
  • sól
  • pieprz
  • ew. posiekana matka pietruszki

Z mąki, jajek i łyżki wody zagnieść ciasto. Ugotowane grzyby oraz cebulę posiekać i   poddusić na maśle. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie dodać posiekaną natkę pietruszki. Jeżeli nadzienie jest rzadkie, można dodać tartą bulkę. Ciasto rozwałkować, pokroić w małe kwadraty. Nakładać farsz, składać po przekątnej w trójkąt. Zlepić, formując uszko. Gotować w osolonej wodzie. Podawać z barszczem czerwonym.

Obrane buraki pokroić w plastry i ułożyć w kamiennym garnku. Zalać 2 litrami ciepłej wody, dodać kromkę suchego, razowego chleba, nakryć naczynie i odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni. Usunąć pianę z wierzchu i zlać kwas buraczany. Ugotować warzywa razem z pokrojonymi 2 burakami, pieprzem, zielem angielskim oraz listkiem laurowym. W drugim garnku, w niedużej ilości wody, ugotować suszone grzybki.

Połączyć oba wywary i przecedzić przez sito. Wlać zakwas buraczany (na 1,5 litra wywaru jarzynowo-grzybowego 1/2 litra zakwasu). Zupę zagrzać, ale nie dopuścić do zagotowania. Doprawić do smaku sokiem z buraka, solą, cukrem, sokiem z cytryny oraz posiekanym ząbkiem czosnku.

Barszcz czerwony z uszkami

Comments are closed.