You are here: Home > Kuchnia > Avgolemono

Avgolemono

1 porcja – 150 kcal

  • 1,5 l bulionu z drobiu
  • 5 dag długoziarnistego ryżu
  • 4 jajka
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • 2-3 plasterki cytryny do przybrania

Zagotować bulion z drobiu. Ryż umyć, osączyć i wsypać do gotującego się bulionu. Przykryć i gotować 15-20 minut na małym ogniu. W tym czasie ubić jajka na lekką pianę. Stopniowo dodawać sok z cytryny, nie przerywać ubijania trzepaczką. Odlać Va litra wrzącego bulionu i powoli mieszać z masą jajeczno-cytrynową.

Garnek z bulionem zdjąć z ognia i stale ubijając trzepaczką, połączyć sos jajeczno-cytrynowy z bulionem. Zupę jeszcze raz podgrzać, ale nie gotować. Doprawić solą i pieprzem, udekorować plasterkami cytryny.

Avgolemono

Comments are closed.