You are here: Home > Kuchnia > Australijska zupa z cukinii

Australijska zupa z cukinii

1 porcja – 210 kcal

  • 1 kg cukinii
  • cebula
  • łyżka oliwy
  • sól
  • łyżka curry
  • 1,5 I bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 10 dag białego ryżu krótko ziarnistego
  • pieprz
  • jogurt naturalny
  • cukinia do dekoracji

Do dużego rondla włożyć pokrojoną w grubą kostkę cebulę, wlać oliwę i posolić. Smażyć około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Oprószyć curry, smażyć 2 minuty. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię, bulion, ryż, przyprawić pieprzem, całość zagotować. Zmniejszyć ogień, zupę gotować około 20 minut. Gdy ryż będzie całkiem miękki, zmiksować zupę na gładki krem. Podawać od razu. Każdą porcję udekorować kleksem jogurtu naturalnego i kilkoma plasterkami cukinii.

Comments are closed.