You are here: Home > Kuchnia > Australijska zagęszczona zupa z drobiu

Australijska zagęszczona zupa z drobiu

1 porcja – 210 kcal

  • 1/2 kury (około 40 dag)
  • 2 łyżeczki soli
  • listek laurowy
  • pęczek włoszczyzny
  • cebula
  • 4 pomidory
  • ząbek czosnku
  • 10 dag boczku
  • 2,5 łyżki masła
  • po szczypcie pieprzu kańskiego i gałki muszkatołowej
  • sól
  • 2 kromki białego chleba

Kurę umyć i zagotować w 2 litrach osolonej wody z listkiem laurowym, posiekaną włoszczyzną i przekrojoną na pół cebulę. Gotować półtorej godziny pod przykryciem. Odmierzyć 1,5 litra wywaru. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Czosnek rozgnieść. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na 2 łyżkach masła. Dodać pomidory i czosnek, smażyć jeszcze kilka minut. Oprószyć mąką i przysmażyć na złotobrązowy kolor. Rozprowadzić wywarem z kury i przyprawić do smaku pieprzem kajeńskim, gałką muszkatołową i solą. Mięso kury oddzielić od kości, zdjąć skórę, pokroić w paski i podgrzać w zupie. Chleb pokroić w małą kostkę i zrumienić na maśle. Zupę posypać grzankami.

Australijska zagęszczona zupa z drobiu

Comments are closed.