You are here: Home > Kuchnia > Aromatyczna zupa grzybowa

Aromatyczna zupa grzybowa

 1    porcja – 430 kcal

  • 60 dag grzybów (borowików, maślaków, podgrzybków)
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • duża cebula
  • 1,5 l bulionu wołowego (może być z kostki)
  • 20 dag śmietany kremówki
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka mąki
  • pieprz
  • sól
  • cukier
  • łazanki

Oczyszczone, umyte i osączone grzyby pokroić na dość cienkie (około 3-4 mm) plasterki, wrzucić do rozgrzanego (bez tłuszczu) rondla o grubym dnie i smażyć, mieszając, aż odparuje z nich sok, który puściły. Następnie dodać masło i drobno posiekaną cebulę. Smażyć razem przez chwilę, aż cebula lekko się zrumieni lub przynajmniej zeszkli. Wlać gorący bulion, wymieszać i gotować 10-15 minut na małym ogniu.

Ubić śmietanę z sokiem cytrynowym, wymieszać z mąką, rozcierając grudki, a następnie przelać do garnka z zupą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować około 5 minut na małym ogniu. Jeśli trzeba, przyprawić jeszcze raz do smaku. Zupę podawać z osobno ugotowanymi łazankami.

Aromatyczna zupa grzybowa

Comments are closed.