You are here: Home > Kuchnia > Aquacotta – zupa sieneńska z jajkiem i grzanką

Aquacotta – zupa sieneńska z jajkiem i grzanką

1 porcja – 230 kcal

  • 120 ml oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • cebula
  • 25 dag kapusty włoskiej
  • 15 dag fasoli z puszki
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 4 kromki chleba
  • 4 jajka
  • 10 listków świeżej szałwii
  • sól
  • pieprz
  • grzanki

Podgrzać w garnku oliwę, wrzucić posiekany ząbek czosnku i przesmażyć go na złoty kolor. Dodać obrane, pokrojone marchewki, seler i cebulę oraz posiekaną kapustę. Smażyć, cały czas mieszając, około 5 minut. Dodać osączoną fasolę i wywar z warzyw. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kromki chleba opiec na złoty kolor. Zupę nalać do talerzy. Przybrać listkami szałwii i wbić do każdej porcji po jajku. Podawać z grzankami.

Aquacotta

Comments are closed.