You are here: Home > Kuchnia > Aluruszt

Aluruszt

Jest to rodzaj patelni, na której możemy smażyć mięso bez użycia tłuszczu, a której pofałdowana powierzchnia zmniejsza do minimum przyrumienienie mięsa, co pozwala na podawanie smażonego mięsa osobom będącym na diecie. Dla przygotowywania mięsa smażonego przy użyciu alurusztu trzeba pędzelkiem lekko posmarować jego powierzchnię oliwą i postawić na palnik gazowy (lub inne źródło ciepła) do silnego nagrzania. Kiedy powierzchnia rusztu zacznie lekko dymić oznacza to, że jest on dostatecznie nagrzany i można kłaść nań kotlet przygotowany do smażenia. Kotlet przygotowany do smażenia na ruszcie powinien mieć grubość około 1 cm; czas smażenia powinien wynosić około 3—4 minut po każdej stronie.

Natychmiast po usmażeniu kotletów należy umyć aluruszt zimną woda, która rozgrzewa się przy zetknięciu z rozgrzaną powierzchnią i pozwala na łatwe usunięcie powstałych podczas smażenia zażółceń przy pomocy szczotki lub drapaka z tworzywa sztucznego. Jeżeli aluruszt, nie zostanie umyty natychmiast po użyciu, przed ostygnięciem, mogą być duże trudności z usunięciem powstałych zażółceń i możemy na to poświęcić dużo wysiłku i czasu.

 

Comments are closed.