You are here: Home > Kuchnia > Afrykańska zupa z soczewicy

Afrykańska zupa z soczewicy

1 porcja – 340 kcal

  • 10 dag soczewicy
  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • ziemniak
  • 2 pomidory
  • 2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • łyżeczka zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczki chili
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki koncentratu tamaryndowego
  • 5 dag poszatkowanej kapusty
  • łyżeczka liści mięty lub kolendry

Soczewicę opłukać, gotować około 20 minut, a następnie osączyć na sicie. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i starty imbir, smażyć, aż się zrumienią. Ziemniak obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i miąższ podzielić na cząstki. Kawałki ziemniaka i pomidora dodać do cebuli i smażyć około 5 minut. Dołożyć wszystkie przyprawy i smażyć 3 minuty. Dodać soczewicę, zalać 1,5 litra wody i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki zaczną się rozpadać. Następnie dodać koncentrat tamaryndowy i kapustę. Gotować, aż kapusta zmięknie. Całość doprawić pieprzem. Dekorować listkami mięty lub kolendry.

Afrykańska zupa z soczewicy

Comments are closed.